Koekelare: brouwerij Christiaen

Volledige weergave

Gegevens van deze media

Het industrieel complex Christiaen heeft omstreeks 1878 zijn huidig uitzicht gekregen. Vanuit industrieel standpunt zijn vooral de asttoren en de hoge schoorsteen van belang.
In het meest oostelijk gedeelte van de bedrijfsgebouwen zie je aan de zijde van de Brouwerijstraat de typische boogramen. Vermits industrie en technologie voortdurend in evolutie zijn heeft het gebouwenbestand ook herhaaldelijk wijzigingen ondergaan. Het linkerzadeldak werd platgemaakt en de toegangspoort van deze vleugel werd dichtgemetseld.

Op de foto is de toen heersende hiërarchie duidelijk merkbaar. Uiterst links René Decru . Met strooien hoed, hemd en das, iets meer vooraan de voorlaatste brouwer Maurice Christiaen, met naast hem brouwer Cyriel Anys. Meer achteraan helper Omer Dupon en centraal schrijver en boekhouder Philemon Vanroyen ook met hoed. Oscar Vannieuwenhuyse is chauffeur met bijhorende kepie. Albert Vanhooren was helper in het flessenkot, Hector Decru: de kelderratte en Jan Dewilde (uiterst rechts) de tonnenwasser. De zes brouwersgasten zijn uitgedost met brouwerschort en klompen.

Collectie:
Bewaarplaats

Gemeente Koekelare 17C-06K 34 Historisch-Archeologisch Documentatiecentrum (HADOC) Koekelare

Eigenaar
Formaat

13,7 cm x 8,7 cm

Kleur

sepia

Staat

**** goed

Reproductie

reproductie

Bijschrift

Couckelaere Brouwerij Christiaen.

Auteur
Uitgever

Seys-Devrecker, Couckelaere

Drukker

Nels, Brussel

LandRegio
Gemeente

Koekelare

DeelGemeente

Koekelare

Gehucht
Personalia

Decru René, Christiaen Maurits, Anys Cyriel, Dupon Omer, Van Royen Philemon, Vannieuwenhuyse Oscar, Vanhooren Albert, Decru Hector, Dewilde Jan

Straten

Sint-Maartensplein;Ichtegemstraat

Periode

1919-1940

Datering
1931
Informatiebron

SEYS Raf, Koekelare Gisteren en op de drempel van morgen, Sint-Niklaas 1987 p. 41

Getuige
Inventarisnummer

ATE00549

Locatie
-