Klas van meester Devisscher in woelige tijden.

Volledige weergave

Gegevens van deze media

Vanaf september 1939 werden in België veel reservisten gemobiliseerd. In de gemeenteschool waren de meesters Allemeersch en Willems gemobiliseerd. Meester Remi Devisscher vangt hier de leerlingen van de derde graad op in het klaslokaal van meester Willems. Devisscher is in 1931 als interim in het Koekelaars gemeenteonderwijs terecht gekomen en ging in 1971 als hoofdonderwijzen van de rijkslagere school op pensioen.

De foto is genomen op 13 maart, nog geen twee maanden vóór de Duitse invasie op 10 mei. Op de lessenaar van de meester een klok en een inktpot met pen. Alle leerlingen kijken naar de fotograaf en hebben de pen in de hand. Bemerk ook de typische landkaarten en de educatieve tekeningen aan de muren. Op het bankje een reeks geometrische volumes met daaronder op het prikbord, door de leerlingen gemaakte taken.

De tweede jongen van rechts op de voorste rij is Raf Seys, die later nog collega van meester Devisscher zal worden en samen met hem een bezieler was van het lokale Willemsfonds.

Collectie:
Bewaarplaats

foto's klein, bak 11

Eigenaar

Hadock

Formaat

18x24

Kleur

zwart-wit

Staat

**** goed

Reproductie
Bijschrift
Auteur
Uitgever
Drukker
LandRegio
Gemeente

Koekelare

DeelGemeente

Koekelare

Gehucht
Personalia
Straten

Sterrestraat

Periode

1940-1944 (Tweede Wereldoorlog)

Datering
1940
Informatiebron

Achterkant foto; Jaarboek Spaenhiers 2011, p. 247 - 248

Getuige
Inventarisnummer

F10940

Locatie
-