Heemkundige kring 'Coclariensai' bezoekt het graf van E.H. Karel Vander Espt in Vladslo

Volledige weergave

Gegevens van deze media

Priester Karel Vander Espt werd op 1 december 1891 te Koekelare geboren in de ouderlijke bakkerij (nu boekhandel Johan Jonckheere).

Hij studeerde aan het Klein Seminarie te Roeselare, later in Rome en werd er in 1917 tot priester gewijd. Hij promoveerde tot doctor in de godsgeleerdheid en wijsbegeerte en werd na de oorlog professor aan het Amerikaans College te Leuven. In 1923 werd Karel wegens zijn Vlaamsgezindheid tot kapelaan te Diksmuide gedegradeerd. Na een opgemerkte rede op de IJzerbedevaart in 1925 werd E.H. Vander Espt in 1930 nogmaals gedegradeerd tot vicaris te Vladslo. Als dramaturg en Vlaming was hij goed bevriend met C. Verschaeve. De vernedering omwille van zijn overtuiging kon hij moeilijk verwerken; hij werd depressief en stapte op 19 april 1938 uit het leven.

Bestuur en leden van de heemkundige kring 'Coclariensia' en ook familieleden van Karel Vander Espt woonden een dankeucharistieviering bij ter nagedachtenis van E.H. Vander Espt in de parochiekerk van Vladslo, waarna Wilfried Desmedt, bestuurslid van 'Coclariensia' bloemen legde op zijn graf.

https://www.souvenhiers.be/Media/Detail/4419 https://www.souvenhiers.be/Media/Detail/7258 https://www.souvenhiers.be/Media/Detail/833 https://www.souvenhiers.be/Media/Detail/831

Collectie:
Krantnaam

De Weekbode

Dag
29
Maand
12
Jaar
1995
Onderwerp

Bezoek graf E.H. Vander Espt

Gemeente

Koekelare

Plaats

Koekelare - Vladslo

Organisatie

Heemkundige kring "Coclariensa"

Personen
Locatie
-