Manneke uit de Mane 100ste verjaardag

Volledige weergave

Gegevens van deze media

Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van ’t Manneke uit de Mane, werd er op zaterdag 08 november 1980 een 2de aloude Vlaemsche humoravond georganiseerd in de kloosterzaal te Moere.

’t Manneke uit de Mane is een West-Vlaamse volksalmanak voor Vlaanderen (en een ludieke vereniging), die in 1880 in Wijtschate in het leven geroepen werd bij onderpastoor Alfons Van Hee en Achiel Denys (vader van de auteur van Peegie) . De eerste almanak editie was die van het jaar 1881. Aan de wieg stonden Alfons Van Hee, Amaat Vyncke, Alfons Depla, Hendrik Persyn en de gebroeders Karel en August Blancke. Ferdinand Rodenbach, broer van Albrecht, tekende een figuurtje van ’t Manneke voor de titelplaat ‘De naam zou bedacht zijn door priester Karel Blancke: ’t Manneke uit de Mane naar een in die tijd bekend volksverhaal. Dit verhaal verscheen in februari 1867 in Rond den Heerd.

In 1923 herrees ’t Manneke uit zijn asse onder impuls van Roeselarenaar Achiel Denys (1878-1933) hierbij gesteund door Edward Vermeulen (schrijver Warden Oom), oud-leerling van Hugo Verriest. Na 1930 volgde opnieuw een lange onderbreking. Jaargang 2022 van ’t Manneke uit de Mane was de 100ste.

De eerste uitgave verscheen in 1881 en de almanak wordt getypeerd door het lachende maantje op de voorprent, ontworpen door Ferdinand Rodenbach. De almanak bevatte grapjes, weersvoorspellingen en oude Vlaamse spreuken, wijsheden en gebruiken.

Raf Seys was ridder in de orde van 't Manneke uit de Mane en leverde bijdragen voor de almanak onder het pseudoniem 't andermanneke.

https://nl.wikipedia.org/wiki/%27t_Manneke_uit_de_Mane

Collectie:
Bewaarplaats

Affiches Hadock, map 9

Eigenaar

Hadock

Formaat

30x42

Kleur

Zwart-wit

Staat

goed

Reproductie
Bijschrift
Auteur
Uitgever

Manneke uit de Mane

Drukker
LandRegio
Gemeente

Koekelare

DeelGemeente

Moere

Gehucht
Personalia
Straten
Periode

1980-1999

Datering
1980
Informatiebron
Getuige
Inventarisnummer

AFF 1445

Locatie
-