voordracht en film: ’t Verre Oosten

Volledige weergave

Tags: Lezing

Gegevens van deze media

Het Willemsfonds Koekelare brengt in lokaal De Zwaan op 18 maart 1977 een voordracht en film over ’t Verre Oosten gebracht Dr. Walther Holvoet.

https://www.souvenhiers.be/Media/Detail/17303

Walther Holvoet (Jabbeke 1928 - Torhout 2018) was een Belgisch politicus. Hij was burgemeester van Koekelare. In zijn kindertijd verhuisden zijn ouders naar Koekelare. Aan de humaniora studeerde hij Latijn en Grieks en daarna studeerde hij aan de universiteit van Gent, waar hij in 1953 het diploma van dokter in de dierengeneeskunde behaalde nadien ging hij werken als veearts. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1982 kwam hij in Koekelare op met een volledig nieuwe lijst, Nieuw Koekelare, waarvan hij lijsttrekker was. Voor de verkiezingen van 1988 verenigde Holvoet zijn lijst Nieuw Koekelare met Center in de lijst Nieuw Center. De fusielijst kwam na de verkiezingen in 1989 in de meerderheid en onder burgemeester Van Der Cruyssen werd Holvoet opnieuw schepen. Op 1 juni 1993 werd Walther Holvoet voor het laatste anderhalf jaar van de ambtsperiode burgemeester van Koekelare. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 kwam Nieuw Center op onder de naam VLD en Holvoet scheurde zich weer af met de nieuwe lijst DOEN. De partij behaalde 2 van de 19 gemeenteraadsleden. Dankzij deze 2 zetels kon Holvoet met de CVP/VU en de SP een coalitie vormen en op die manier de VLD, die 9 van de 19 zetels had behaald, naar de oppositie verwijzen. Walther Holvoet mocht opnieuw schepen worden onder de nieuwe SP-burgemeester Patrick Lansens vanaf 1 januari 1995. Hij bleef schepen tot eind 2000.

https://www.souvenhiers.be/Media/Detail/15462

https://www.souvenhiers.be/Media/Detail/15530

In zijn privéleven kreeg Holvoet interesse voor Thailand, waar naar hij verschillende reizen maakte. In 1987 richtte hij een Thais-Vlaamse Vriendenkring op. Toen hij schepen van toerisme was, werd onder zijn impuls in 1989 in Koekelare de Sala Thai ingehuldigd in het bijzijn van de Thaise ambassadeur.

Willemsfonds Koekelare was gedurende vele jaren een toonaangevende culturele vereniging in de gemeente: https://www.souvenhiers.be/Media/Detail/11316

Collectie:
Bewaarplaats

Affiches Hadock, map 1

Eigenaar

Hadock

Formaat

45x32

Kleur

Kleur

Staat

goed

Reproductie
Bijschrift
Auteur
Uitgever

Willemfonds Koekelare

Drukker

Drukkerij Devriendt nv

LandRegio
Gemeente

Koekelare

DeelGemeente

Koekelare

Gehucht
Personalia
Straten

Dorpstraat

Periode

1980-1999

Datering
1977
Informatiebron
Getuige
Inventarisnummer

AFF 447

Locatie
-