Officiële opening Käthe Kollwitz Museum in Koekelare

Volledige weergave

Gegevens van deze media

Het vernieuwde Käthe Kollwitz Museum werd officieel geopend op 21/02 en bevindt zich in het Cultureel Centrum De Brouwerij, de gerestaureerde 18e Eeuwse brouwerij Christiaen, gelegen aan het Sint-Maartensplein.

Burgemeester Patrick Lansens verwelkomde de vele genodigden, waaronder de Duitse ambassadeur Eckhart Cuntz en er werden 4 toespraken gehouden vooraleer het officiële lint werd doorgenknipt.

Peter Kollwitz, pas 18 jaar, sneuvelt in de nacht van 22 op 23/10/1914 in Diksmuide aan het Ijzerfront. Hij is als vrijwilliger pas aangekomen in de Westhoek en wordt dodelijk getroffen door een schrapnel. Pas 17 jaar later, in 1931, kan Peters moeder volledig uitdrukking geven aan haar verdriet en is het definitieve, gipsen ontwerp van het "treurend echtpaar" klaar. Niet de gesneuvelde zoon-soldaat wordt afgebeeld, maar het gestolde verdriet van de nabestaanden. Het "treurend echtpaar" staat nog altijd op de Duitse militaire begraafplaats in Vladslo, waar Peter onder de graftegel ligt, het dichts bij de vaderfiguur. https://www.souvenhiers.be/Media/Detail/5673

Dit vernieuwde museum belicht Käthe Kollwitz als moederfiguur en als sociaal bewogen kunstenares op een eigentijdse, belevingsgerichte manier. Hier kunnen we ook nog 9 werken en talrijke affiches bewonderen van deze Duitse, veelzijdige humanitair-expressionistische grafische kunstenares, houtgraveur, schilder en beeldhouwer.

In de brouwerij Christiaen krijgt wijlen Raf Seys een ereplaats. https://www.souvenhiers.be/Media/Detail/10211. Op de tweede verdieping installeerde de gemeente de "Wand Raf Seys", waarop het leven en werk van deze auteur-heemkundige is uitgebeeld. Raf Seys liet in zijn testament schrijven dat de gemeente Koekelare een belangrijk deel van zijn nalatenschap erft. In totaal erft Koekelare 801.535 euro en 'Seys wou dat dat geld geïnvesteerd zou worden in culturele projecten' aldus burgemeester Patrick Lansens.

Collectie:
Krantnaam

Het Nieuwsblad 18/02 - Tips 20/02 - Het Laatste Nieuws 24/02 - Bazuin 28/02 - Blits 03/03 - De Standaard 05/03

Dag
18
Maand
2
Jaar
2014
Onderwerp

Officiële opening Käthe Kollwitzmuseum

Gemeente

Koekelare

Plaats

Koekelare - Sint-Maartensplein 1

Organisatie

Gemeentebestuur

Personen

Lansens Patrick, Ampoorter Dirk, Devrome Marc, Himpens Caroline, Ramboer Stijn, Claeys Lode, Cuntz Eckhart, Bourgeois Geert, Cecaluwé, Breyne Paul, De Block Franky, Seys Raf, Kollwitz Peter, Kollwits Käthe, Kolwwitz Karel, Matthys Jan, Feryn Lize, Cathelyn Vera

Locatie
-