Boek: "De Koekelaarse dinsdagmarkt" door Raymond Arren

Volledige weergave

Gegevens van deze media

Op zaterdag 13/06 stelt Raymond Arren, secretaris van de heemkring Coclariensia, zijn nieuw boek voor: "De Koekelaarse dinsdagmarkt". Naast de voorstelling van het boek is er tevens nog een kleine heemkundige tentoonstelling en er wordt ook een film over Koekelare voorgesteld.

Het is een bijdrage over het ontstaan en de geschiedenis van de Koekelaarse dinsdagmarkt en een fraaie studie over het socio-economisch element uit de vorige eeuw van de geschiedenis. De officiรซle datum van het ontstaan van de markt is 1844 en uit oude documenten blijkt dat de roepsteen op de markt, die nu tegen de kerk in ere hersteld is, dateert van 1862. Door de dinsdagmarkt is Koekelare uitgegroeid tot een bloeiend verkoopcentrum. De verkoopmarkt betekende een expansie voor de gemeente in de 19e en begin 20e eeuw. Dit bracht een intensiever verkeer met zich mee, zodat reeds in 1851 de eerste straatlantaarns in Koekelare verschenen. Het boek telt 83 pagina's, is met diverse oude foto's versierd en historische notities.

Naast de dinsdagmarkt is er ook aandacht voor andere Koekelaarse markten van vroeger en nu: de jaarlijkse veemarkt, daterend van 1857, de afzonderlijke paardenmarkt vanaf 1884 en de varkensmarkt van 1905 die intussen verdwenen is. De Sint-Maartens Boerenmarkt die gestart werd in 1981 is in korte tijd uitgegroeid tot een vast gegeven.

https://www.bidoc.be/spaenhiers/

Collectie:
Krantnaam

Het Volk 09/06-18/06 - Het Nieuwsblad 13/06 - Het Wekelijks Nieuws 15/06 - De Weekbode 19/06

Dag
9
Maand
6
Jaar
1987
Onderwerp

Boek: "De Koekelaarse dinsdagmarkt"

Gemeente

Koekelare

Plaats

Koekelare - Hof De Fontein - Belhuttebaan

Organisatie

Heemkring Coclariensia

Personen

Arren Raymond, Jonckheere Hilda, Vanbesien Robert, Seys Raf, Osaer R., Hindryckx L., Van der Cruyssen Gaby, Quartier Greta, Carreyn Carel, E.H. Anneessens, Vanhegen Dirk, Vanmassenhove Martina,

Locatie
-