Sint-Jorisfanfare: een muzikale eeuweling.

Volledige weergave

Gegevens van deze media

In 1922 stichtte Joseph Bulcke het Sint-Joristurnmuziek met 19 spelers. Hun taak was de Sint-Joris turngilde met een 80 à 90 turners muzikaal te ondersteunen. https://www.souvenhiers.be/Media/Detail/14066

Deze vereniging behield een nauwe samenwerking met de Genesiustoneel- en zanggilde. Beide bleven bestaan tot aan het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In 1945 hergroepeerde de Sint-Jorisfanfare de vroegere muzikanten. Binnen de fanfare was een toneelgezelschap een aantal jaren actief. Nu bestaat alleen de Sint-Jorisfanfare nog.

Een eerste vlag werd wellicht door stichter Bulcke ontworpen. Sint-Joris spijkert met zijn enorm zwaard ( lichtblauw staal en geel gevest) een kronkelende, bruine draak met gele buikzijde aan de grond. In de beide bovenhoeken telkens een wapenschild: links dat van Koekelare met gouden bezanten en de letter C in het zwart; rechts een schild met het kruisvaardersmotief. Onder dit schild het devies Voor God en Vorst. De fanfare groeide geleidelijk naar een zelfstandige vereniging met eigen activiteiten naast de Turngilde. Daardoor nam ook de behoefte aan een eigen vlag toe. De aanschaf ervan is wellicht in de jaren 1930 te plaatsen.

Een fanfare stapt in weer en wind op achter haar vlag; deze is dan ook af en toe aan vervanging toe. De tegenwoordig gebruikte kunstzijde is wel bestendiger dan de natuurzijde. In september 1951 werd voor 7263 fr. een nieuwe vlag met vergelijkbaar ontwerp als de eerste aangeschaft. Een derde vlag met afwijkend ontwerp werd in 1964 aangeschaft. De drie jaartallen 1922, 1961 en 1964 verwijzen respectievelijk naar het stichtingsjaar, het jaar van de promotie naar koninklijk en tenslotte naar het jaar van de aanschaf van de vlag.

Ter gelegenheid van de eeuwviering werd een vierde vlag met eigentijds ontwerp aangeschaft.

Collectie:
Bewaarplaats

Hadock digitaal archief

Eigenaar
Formaat
Kleur

kleur

Staat

**** goed

Reproductie
Bijschrift
Auteur

Lootens Bernard, Koekelare

Uitgever
Drukker
LandRegio
Gemeente
DeelGemeente
Gehucht
Personalia
Straten
Periode

1922 - 2022

Datering
Getuige
Inventarisnummer

BLO1328; BLO1329; BLO1330; BLO1332

Locatie
-