"Koekelare aan zijne helden"

Volledige weergave

Gegevens van deze media

Ter nagedachtenis van de militaire en burgerlijke slachtoffers uit Koekelare van de beide wereldoorlogen heeft men in 1946 een oorlogsmonument aan het marktplein geplaatst. In totaal zijn er 88 namen op vermeld. De eerste wereldoorlog eiste 64 slachtoffers in Koekelare, waarvan 43 soldaten en 21 burgers. De oorlog 1940-1945 doodde 8 soldaten uit Koekelare en eiste 16 burgerlijke slachtoffers, waarvan 2 politieke gevangenen, 6 weggevoerden en 8 burgers.

Het gedenkbeeld is ontworpen door Karel Deschepper uit Gistel en is gemaakt door de firma Bossaert uit Diksmuide. Het monument kreeg vanwege de ontwerper de titel "Koekelare aan zijne helden". Het monument stelt een treurende moeder voor op het slagveld dat gesymboliseerd wordt door de afbeelding van kruisen en helmen. Het is een bas-reliΓ«f en volgens Raf Seys is het duidelijk: "Het Koekelaars oorlogsmonument is romantisch maar weinig kunstvol".

Destijds ging het plaatsen van het oorlogsmonument gepaard met een groot feest. Die dag werd er een eucharistieviering opgedragen voor de slachtoffers met achteraf een stoet richting Ichtegemstraat. Het standbeeld werd onthuld op de muzikale tonen van de Koekelaarse fanfare. Het monument is in de loop van de jaren reeds meerdere malen van plaats veranderd. Aanvankelijk stond het tegen de blinde muur (aan de marktzijde) van het klooster om in 1959 naar het marktplein te verhuizen. In 1985 werd het verwijderd voor de bouw van het woon- en winkelcomplex en het zal later een definitieve plaats krijgen.

zie ook:

https://www.souvenhiers.be/Media/Detail/8450

Collectie:
Krantnaam

Het Nieuwsblad

Dag
4
Maand
11
Jaar
1986
Onderwerp

Oorlogsmonument in Koekelare

Gemeente

Koekelare

Plaats

Koekelare

Organisatie

Koekelaarse Nationale Strijdersbond (NSB)

Personen

Seys Raf, Deschepper Karel, Bossaert, Vandepoele, De Coninck

Locatie
-