Bovekerke heeft drie oorlogsmonumenten

Volledige weergave

Gegevens van deze media

Het oorlogsmonument van Bovekerke, dat hulde brengt aan de helden van de eigen gemeente, staat nabij de ingang van de kerk. Aan de noordzijde van de kerk staat, eenzaam en verlaten, een huldezerkje van een onbekende Engelse soldaat. Op het kerkhof zelf staat een graftombe van Maurice Pollet die als krijgsgevangene stierf in de tweede wereldoorlog.

Het oorlogsmonument heeft de vorm van een afgetopte obelisk waarop alle namen staan van de burgerlijke en militaire slachtoffers van beide wereldoorlogen en van enkele staat er zelfs een foto op. Ook de oud-strijders van beide wereldoorlogen hebben, na hun overlijden, een plaatsje gekregen op het gedenkteken.

De oorlogsgeschiedenis in Bovekerke is markant omwille van het verhaal van een onbekende Britse piloot, die er op 15/09/1917 met zijn vliegtuig neerstortte na een uitgevoerde opdracht boven de haven van Zeebrugge. Drie Duitse jagers vielen de Brit aan, het ganse gevecht voltrok zich in het luchtruim boven Bovekerke en duurde slechts een kleine minuut. De Britse soldaat van de Royal Flying Corps werd neergeschoten en was op slag dood. Zijn vliegtuig viel brandend neer op een stuk zaailand. Aan de noordzijde van de kerk staat, eenzaam en verlaten, een huldezerkje (zie foto in bijlage).

Een ander eenvoudig monument herinnert aan Maurice Pollet, die overleed op 23/01/1941. Hij werd vrijgelaten uit het krijgsgevangenenkamp van Stablach nabij Köningsberg (in het toenmalige Oost-Pruisen) en op de trein naar Antwerpen gezet. De trein hield halt in het station van Isenbüttel en het krijgsgevangenenkonvooi werd op een onverklaarbare manier gegrepen door een aanstormende goederentrein waardoor verscheidene wagons opengereten werden. Na de oorlog werd zijn stoffelijk overschot, op kosten van de staat, vanuit Falingbostel (D) overgebracht naar Bovekerke waar hij een waardig herinneringsmonument kreeg.

Collectie:
Krantnaam

Het Nieuwsblad 05/11 - De Weekbode 07/11

Dag
5
Maand
11
Jaar
1986
Onderwerp

Drie oorlogsmonumenten in Bovekerke

Gemeente

Koekelare

Plaats

Koekelare - Bovekerke

Organisatie
Personen

Pollet Maurice

Locatie
-