Landbouwers worden nu meer tuinbouwers in Koekelare

Volledige weergave

Gegevens van deze media

De moderne tijden hebben ook bij de boeren hun sporen nagelaten. De tijd dat de boer met de hand de vruchten zaaide en dat later op het jaar de boerin volgde om het hooi en het stro met de vork te draaien is bijna volledig uit het dagelijkse landbouwersleven verdwenen en hebben de jongste tien jaar een gedaatenverwisseling ondergaan.

Koekelare telt momenteel 267 landbouwbedrijven en een groot aantal daarvan zijn een gemengd bedrijf: zowel een veestapel als landbouwteelt.

Na de Tweede Wereldoorlog is er als het ware een industriële revolutie losgebarsten in het landbouwleven en vooral de mechanisatie was gedurende de laatste decennia spectaculair. Elk landbouwbedrijf beschikt nu over een tractor, een sproei- en/of plantmachine en het loonwerk is sterk uitgebreid. Het gewijzigde kweekgedrag met daarbij de teeltverschuiving bij de Koekelaarse landbouwers is al meteen zichtbaar op de boerderij. Denk maar aan de hagen die uit het landschap verdwenen zijn, de varkensstallen, hangaars en allerhande voorraadschuren die gebouwd werden, de hoogstammige fruitbomen die verdwenen zijn, de schapen die nu grazen in de boomgaard. De verdwenen Canadese populieren (achtkanters), het verdwijnen van het boerenpaard, de akkers vol maïs, de uitgebreide groententeelt die vaak een tweede vrucht is op de akkers.....

Collectie:
Krantnaam

Het Nieuwsblad 07/08 - 08/08

Dag
7
Maand
8
Jaar
1986
Onderwerp

Landbouwers worden nu meer tuinbouwers

Gemeente

Koekelare

Plaats

Koekelare

Organisatie
Personen

Jonckheere Louis

Locatie
-