't ZUUDHOF

Volledige weergave

Gegevens van deze media

Het gebouwtje en de poortjes op de eerste foto zijn, evenals de ganse rij huizen ernaast tot aan de Belhuttebaan, gebouwd op de grond van de voormalige boerderij ZUUDHOF, die tot na de 1e wereldoorlog eigendom was van hertog Charles d' Arenberg, wonende in Meysembourg (L). De laatste pachter van deze boerderij was Beuselinck

https://www.souvenhiers.be/Media/Detail/783?c=4&search=Ichtegemstraat&sorting=1

De Arenberggoederen werden na de 1e wereldoorlog onder sekwester geplaatst (als borg voor herstelbetalingen). Eind de jaren 1920 is aan het dispuut Arenberg – Belgische staat een vergelijk gekomen: de beboste gronden zijn eigendom van de staat geworden en over de landouwgronden mocht Arenberg terug beschikken.

Arenberg heeft dan (ca.1930), via zijn zaakvoerder, alle gronden in Koekelare verkocht aan particulieren, zowel aan hen die reeds pachter waren als aan anderen alsook de grond langs de Ichtegemstraat.

Zo kochten o.a. Charles Snauwaert (metser-aannemer en vader van Wilfried) en Leon Van Massenhove een stuk grond van de ex-Zuudhofhoeve. Leon Vanmassenhove was plafonneur van beroep en zijn echtgenote Alice Boydens baatte in de Dorpsstraat 1 het café uit met de naam De Plafonneur.

https://www.souvenhiers.be/Media/Detail/10937?c=4&v=4_4_100372%2C4_4_96048&sorting=1

Leon Vanmassenhove brak een oude schuur die er nog stond af en heeft er zijn werkplaats met magazijn gebouwd (1ste poort), ernaast heeft hij een binnenkoer gecreëerd met een silo in de grond om kalk in te gieten nodig voor zijn beroep (2de poort), bij de aankoop van zijn auto heeft hij dan een garage gebouwd (3de poort).

Na het overlijden van beide ouders erfde hun ongehuwde en enige dochter Yvonne Vanmassenhove alles. En op haar beurt liet Yvonne haar eigendom testamentair na aan haar buurman Erik Dewulf, die een bakkerij met verbruikszaal uitbaatte recht tegenover De Plafonneur. Eric bouwde er een woning, vóór hij zijn bakkerij in de Dorpsstraat sloot, om er te gaan wonen eens hij op pensioen ging in 2011.

Collectie:
Bewaarplaats

Hadock digitaal archief,

Eigenaar

De Wit Arthur

Formaat
Kleur

kleur

Staat

*** redelijk en zeer goed

Reproductie
Bijschrift
Auteur

De Wit Arthur Koekelare

Uitgever
Drukker
LandRegio

België

Gemeente

Koekelare.

DeelGemeente

Koekelare

Gehucht
Personalia
Straten

Ichtegemstraat, Dorpstraat

Periode

Interbellum

Datering
2020
Informatiebron

Waarneming en mondeling.

Getuige

Snauwaert Wilfried, Lootens Bernard.

Inventarisnummer

ACLA0140 tem ACLA0143

Locatie
-