Volks kerstspel in ruïne van maalderij Pyck

Volledige weergave

Gegevens van deze media

"Doorheen het commerciƫle gebeuren van de kersttijd willen we toch een boodschap brengen" aldus Guido Willaert die het volkse kerstspel regisseert op zaterdag 17/12 in de leegstaande gebouwen van de oude maalderij Pyck in de Dorpsstraat.

Hij koos voor een kerstspel met en door volwassenen en hij kan beroep doen op verschillende oude toneelgloriƫn. Voor het muzikaal gedeelte deed Guido beroep op zangers uit het Koekelaars Gemengd koor van Bovekerke die gesteund worden door enkele muzikale talenten.

Hij bewerkte een middeleeuws kerstspel dat in het Oostenrijkse Oberfer werd gevonden. Tussen de kramen van de kerstmarkt lopen rondzwervende artiesten en ze verzamelen de mensen en loodsen ze naar de oude maalderij Pyck. Die maalderijruimte is een stukje industriƫle archeologie in het centrum van de gemeente en in de authentieke muren en de houten zoldering is de geur van het verleden blijven hangen. Op een klein podium, afgezet met vele balen stro en verlicht met 3 eenvoudige peerlampjes, herleeft opnieuw het kerstgebeuren. "Het spel van de herders is komisch, volkse types gedragen zich uiterlijk ruw en stoer, maar eigenlijk zijn zij teergevoelig en zacht. Het merkwaardige aan dit kerstspel is dat lach en traan, ontroering en humor, simpele grappen en mysterie perfect met elkaar verweven zijn" besluit regisseur Guido Willaert.

Collectie:
Krantnaam

De Weekbode 14/12 - Het Volk 16/12

Dag
14
Maand
12
Jaar
1994
Onderwerp

Volks kerstspel

Gemeente

Koekelare

Plaats

Koekelare - Maalderij Pyck - Dorpstraat

Organisatie

Willaert Guido

Personen

Willaert Guido, Dewilde Frans, Cools Ronny, Rosselle Dierk, Vannieuwkerke Guido, Logghe Wies, Moenaert Daniƫl, Coppens Francine, Van den Bosch Herman, Decock Marie-Jeanne, Monstrey Cindy, Plaisier Erna, Pollentier Ann, Pollentier Johan, Vanhooren Marc, Willaert Hannes, Pyck

Locatie
-