De Rotonde

Volledige weergave

Gegevens van deze media

In het jaarboek Spaenhiers 2004 staat een foto van het kruispunt Belhuttebaan-Ichtegemstraat-Ringlaan zoals het er uitzag in de jaren 1950 (foto uit de collectie van Rik Casier).

Het was een gevaarlijk kruispunt met jaarlijks vele ongevallen, zodanig veel zelfs dat de wegwijzer die er stond in de volksmond Den Hitler werd genoemd.

Vele jaren werd er in de gemeenteraad over gebakkeleid om een nieuw en veiliger kruispunt aan te leggen, maar bij elk voorstel was de hoge prijs ( ± € 570.000) de spelbreker.

Tot burgemeester * Gaby Van Der Cryussen*, na een uitstapje in Frankrijk, het idee Rotonde meebracht en wat bleek na een grondig onderzoek: een rotonde zou € 495.000 minder kosten dan de voorgaande voorstellen.

En ja, er was geen oppositie genoeg meer, de kogel was door de kerk!

De werken werden gestart op 18 september 1991 door de firma Dewaele uit Eernegem. De plechtige inhuldiging, samen met het in werking stellen van de fontein, was op 15 mei 1993.

https://www.souvenhiers.be/Media/Detail/5781?search=De%20Rotonde&sorting=1

Er wordt door de mensen dikwijls zowel Rotonde als Rond punt gezegd, maar tussen beiden is wel een groot verschil als het op verkeersveiligheid aankomt. Zie onderstaande link:

https://www.hln.be/binnenland/ken-jij-het-verschil-tussen-een-rotonde-en-een-rondpunt-veel-bestuurders-volgen-de-regels-niet~a37d6ce9/

Collectie:
Bewaarplaats

Hadock digitaal archief,

Eigenaar
Formaat
Kleur

zwart-wit en kleur

Staat

*** redelijk en zeer goed

Reproductie
Bijschrift
Auteur

De Wit Arthur Koekelare

Uitgever
Drukker
LandRegio

België

Gemeente

Koekelare.

DeelGemeente
Gehucht
Personalia

Rik Casier, Gaby Van Der Cryussen

Straten

Rotonde

Periode

1950 - 2025

Datering
Informatiebron

Jaarboek Spaenhiers 2004

Getuige
Inventarisnummer

ACLA0114 tem ACLA0117

Locatie
-