Tweede Oogstfeest in de Hovaeremolen

Volledige weergave

Gegevens van deze media

De Hovaeremolen werd in 1711 gebouwd en de Duitsers gebruikten de molen als uitkijkpost. Op het einde van de Eerste Wereldoorlog werd de molen kapotgeschoten. In 1920 werd de molen heropgebouwd, maar het onderste stuk is nog het origineel van 1711. De molen heeft gewerkt tot in de jaren 1970, de olieslagerij tot in de jaren 1950.

In 1987 kocht de "vzw Hovaeremolen" de molen over van het gemeentebestuur en in 1990 begon men met de restauratie. Het derde en laatste stuk van de restauratie was de olieslagerij.

Op 30/08 wordt het "tweede Oogstfeest" georganiseerd waarbij gedeputeerde Fernand Peuteman de olieslagerij officieel zal in werking stellen. De plechtigheid wordt opgeluisterd door de Koninklijke Fanfare Sint-Joris uit Koekelare. Het Oogstfeest start met een rally van oude landbouwtractoren en vanaf 14.00u kunnen de bezoekers oude tractoren, oude ambachten en unieke houten woonwagens bewonderen. Om 18.00u wordt de grootste zeppelin van België in de lucht gelaten. Men kan gedurende de namiddag de Hovaeremolen en de olieslagerij bezoeken en ook Boer Charles, bekend uit Jambers, zal aanwezig zijn.

Zowat 1.500 bezoekers gingen in op de uitnodiging van het molencomité en zakten af naar "Daar bij die molen". Op zaterdag was er te weinig wind om de wieken te laten draaien en op zondag te veel wind om de Zeppelin te laten opstijgen.

Collectie:
Krantnaam

De Weekbode 21/08-04/09 - Het Laatste Nieuws 27/08 - Het Volk 28/08

Dag
21
Maand
8
Jaar
1998
Onderwerp

Tweede Oogstfeest in Hovaeremolen

Gemeente

Koekelare

Plaats

Koekelare - Hovaeremolen

Organisatie

Het Molencomité

Personen

Peuteman Fernand, Lootens Jean-Marie, Van der Cruyssen Gaby, Devriendt Hubert, Crevits Andy, Schollier André, Wostijn Roger, Debeuckealere Gilbert, Boone Marc, Boone Evelyne, Van der Cruyssen Jeanne

Locatie
-