De Eerste Wereldoorlog is in heel veel zaken een keerpunt geweest, onder andere de fotografie onderging een democratisering. Gezinsfoto's kort na de oorlog zijn vooral bij de meer gegoede families te vinden, geleidelijk komt daar verandering in. Boven op de familiale waarde geeft dit documentje ook een kijk op de vestimentaire gewoonten van die tijd. Op een strikje werd niet gekeken en de schoenen knopen was een hele karwei. Het waren nog geen baseballpetjes maar met een pet was de jongen op zijn zondags gekleed; een gilet en gouden horlogeketting was waarschijnlijk aan de plechtige communie verbonden.
We zien de jongens Germain (1909), Georges (1908), André (1903), Odiel (1905) en de meisjes Maria (1914) en Adrienne (1912) van het gezin August Leirman-Dulst die een houthandel uitbaatten op de wijk 't Kruiske. Michel (1918) en Godelieve (1921) vervolledigden dit grote gezin. Adrienne, gehuwd met bakker André Dewulf kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog om bij een beschieting van de tram.
Hadock digitaal archief
zwart-wit
*** redelijk
scan
Koekelare
Zande
't Kruiske
Leirman August, Leirman André, Leirman Georges, Leirman Germain, Leirman Odiel, Leirman Adrienne, Leirman Maria, Leirman Godelieve, Leirman Michel, Dewulf André
Zandestraat
1914-1918 (Eerste Wereldoorlog)
LB022