Algemene toelichting
Met de gemeenteraadsverkiezingen van 1926 behaalde de liberale partij van burgemeester Logier Maurice de meerderheid.
Op 31/12/1930 eindigde het contract van aanneming van de katholieke vrije school en dit contract werd niet vernieuwd. De vrije katholieke school moest de gemeentelijke schoolgebouwen langs de Sterrestraat verlaten. De oude gemeenteschool, in 1885 afgeschaft na een eerste schoolstrijd, werd heringericht en nieuwe onderwijzers werden benoemd. Een tweede en harde schoolstrijd was uitgebroken.
Na de oprichting van RMS Koekelare in 1956 ging de gemeenteschool op in het rijksonderwijs en het volledige complex werd in 1982 afgebroken.
Beschrijving krantenartikel
Verder nieuws over de schoolpolitiek der Couckelaersche liberalen.
De tegenwoordige meerderheid kon enkel aan het bewind komen, omdat zij zich voor katholiek lieten doorgaan. Ze hadden het gemunt op de Aangenomen Jongensschool en dààr zouden ze de priesters buiten krijgen en er zelf meester spelen..... op hun manier. Eerst zouden ze proberen de jongensschool en de meesters hatelijk te maken, kinderen opmaken, allerlei moeilijkheden verwekken, de meesters moesten zwijgen en lijden: de heraannneming van de school moest plaats hebben, en het ging om kinderzielen. De heraanneming werd verworpen: de 6 liberaliserende leden hadden waarschijnlijk bevel en waren gehoorzame lammekens. De stichting van een gemeenteschool was dus nodig. Op vrijdag 24 oktober 1930 werd de brutaalste slag geslagen die ooit in de geschiedenis van het onderwijs in België plaats vond: de bestuurder, heer Hector Defoort, 33 jaar dienst, 25 jaar lang met eer aan het hoofd van de school, werd tot eenvoudig onderwijzer benoemd. Hij heeft 13 kinderen en dit heeft tot gevolg dat hij met zijn kroostrijk gezin het schoolhuis moet verlaten, waar hij sinds 25 jaar woont.
Zijn opvolger wordt een jonge onderwijzer van 27 jaar oud, in bediening aan het vrijdenkersgesticht 'Institut Pannois te De Panne, een vreemde dus.
Er werden nog onderwijzers gebroodroofd: Alfons Roseeuw, Deneweth, Jozef Defoort, Maurice Bulcke, Arthur Dewulf, Jozef Roseeuw.
De mensen werden voorgelogen dat er nooit aan de scholen zou geroerd worden, want wat er ook gebeurde, Couckelaere is en blijft katholiek en geen enkele vader of moeder zal het ooit verdragen dat de hand uitgestoken wordt naar de ziel van hun kind, dat hun kind naar een liberale school moet gaan. Het volk vraagt en eist dat de school, die in 79 de zielen van de kinderen beschermde, weer opengesteld wordt met het oude doel en onder de oude leus: Ze zullen haar niet hebben, de schoone ziel van 't kind
Na het nieuwjaarsverlof, wordt een katholieke school geopend met 6 klassen en de 6 gebroodroofden zullen in de vrije school hun ambt voortzetten, tot heil der zielen.
Nieuws van de dag
Schoolstrijd 1930, politiek
Koekelare
Koekelare
Defoort Hector, Roseeuw Alfons, Deneweth Henri, Defoort Jozef, Bulcke Maurice, Dewulf Arthur, Roseeuw Jozef