Op zondag 19/10 om 14.00u start op het Sint-Maartensplein van Koekelare de "eerste vredesloop van België".
Dit is een initiatief van het Käthe Kollwitz Collectief in samenwerking met het feestcomité en het gemeentebestuur. Koekelare krijgt de Belgische eer omdat het vlakbij het slagveld van de Eerste Wereldoorlog ligt en het Käthe Kollwitzmuseum er gevestigd is. Deze Duitse kunstenares is het symbool van de vredesloop.
De eerste vredesloop is een sportief, volks en familiaal gebeuren. Deelnemers tot 16 jaar hebben de keuze uit een loopafstand tussen de 500 en 1.500 meter terwijl de +16-jarigen kunnen kiezen tussen 5,5 of 16 km. Alle aangekomen deelnemers krijgen een herinneringsmedaille. Er zijn ook klassementsprijzen en de gemeente Koekelare voorziet enkele speciale prijzen.
De scholen pikken bijzonder goed in op het vredesthema. In de Gemeenschapsscholen zijn zowat alle sporturen gevuld met een intensieve atletiektraining voor de leerlingen. In het Sint-Martinusinstituut loopt een onderwijsproject over oorlog, agressie en tederheid. Op 17/10 ontsteken de leerlingen een herdenkingsfakkel op het Roggeveld in Esen, de plek waar Peter, de zoon van Käthe Kollwitz sneuvelde. Nadien wordt de fakkel in estafettevorm met een escorte van jonge lopers naar het militaire kerkhof van Vladslo gebracht om daarna 3 dagen te branden in de 'Tuin van de Hoop'.
Het Vlaams Blok schreef achteraf een brief naar het gemeentebestuur om hen te wijzen op het feit dat de vredesloop in feite een dekmantel van de Partij van de Arbeid (PvdA) is.
Bazuin 02/10 - De Weekbode 03/10-17/10-24/10 - Het Nieuwsblad 14/10-20/10-28/10 - Het Volk 16/10-17/10-20/10
Käthe Kollwitz Vredesloop
Koekelare
Koekelare
Käthe Hollwitz Collectief - Feestcomité - Gemeentebestuur
Piessens Rudy, Debeuckelaere Gilbert, Olivier Johan, Cobbaert Marc, Hasaers Jan, Devriendt Hubert, Hasaert Jan, Garmein Kurt, E.H. Anneessens Karel, Fiems Raf, Moreels Reginald, Vannieuwkerke Ria, Willaert Guido, Bultinck Koen, Decroos Paul, Lootens Jean-Marie