Kleinkunstenaar Willem Vermandere brengt op 18 oktober 1985 in de feestzaal van het R.M.S. een avond vol muziek op uitnodiging van Jeugd en Muziek Koekelare.
https://www.souvenhiers.be/Media/Detail/17352
Willem Arthur Vermandere werd geboren in 1940 in Lauwe, nu een deelgemeente van Menen is een Vlaams kleinkunstenaar, schrijver, dichter, beeldhouwer, levensfilosoof, zanger, gitarist, basklarinettist en schilder. Hij groeide op in muzikale sferen tussen zijn moeders keuken en de werkbank van vader-wagenmaker-klarinettist. Hij stapte zelf al heel vroeg mee in de dorpsharmonie Sint-Cecilia. Willem leerde Grieks en Latijn, maar was meer geboeid door de gitaar. Later begon hij melodietjes te componeren en zette gedichtjes op muziek. Op latere leeftijd studeerde Vermandere godsdienstwetenschappen te Gent en gaf hij drie jaar les in Nieuwpoort. Hij beschouwt zichzelf eerder beeldend kunstenaar dan muzikant. Vermandere zingt steevast in zijn West-Vlaamse dialect. Zijn bekendste nummers zijn Klein ventje van Elverdinge, Lat mie maar lopen, Als ik zing, Blanche en zijn peird, Bange blankeman, Duizend soldaten, La Belle Rosselle en Ik plantte ne keer patatten.
Willem Vermandere is ook beeldhouwer en werd door de gemeente Koekelare gevraagd een beeldengroep te maken en te plaatsen in het Fransmans museum. Deze beeldengroep van zanger-kunstenaar Willem Vermandere werd op 09/07/1994 onthuld in het museum. De beeldengroep, drie vermoeide Tjoolders, evoceren het harde labeur van de duizenden Vlaamse seizoenarbeiders, die vanaf ongeveer 1850 hun boterham verdienden in dienst van de Franse Herenboeren. Net zoals het hele museum is ook deze beeldengroep een subtiele en tragische herinnering aan enkele zwarte bladzijden uit onze economische geschiedenis.
Affiches Hadock, map 7
Hadock
50x35
Kleur
goed
Jeugd en Muziek vzw
Koekelare
Koekelare
Moerestraat
1980-1999
AFF 1296