Meer dan 100 jaar geleden wandelde professor Guido Gezelle met zijn poëten van Roeselare naar Staden om de uitvaartplechtigheid bij te wonen van leerling en klasgenoot Edward van den Bussche, overleden als gevolg van T.B.C. Guido Gezelle zorgde voor een gedachtenistekst die een bloemengedicht werd, waaruit een maand na de begrafenis zijn Kerkhofblommen groeiden.
In 1964 begon de Vlaamse Televisie aan een opdracht, waarbij deze proza-poëzie-combinatie in beeld werd gebracht volgens de manier van leven en het landschapsuitzicht in het jaar 1858. De nog ongerepte natuur rond de Ruidenberg te Koekelare was de omgeving waar de eerste opnamen werden gemaakt.
Het kerkhof bestaat uit 34 kruisen en moet in het geheel de vroegere begraafplaats van Staden uitbeelden. De opnamen gebeuren verder te Aartrijke (Kasteel de Maere), Houtave (gehucht "Strooien Haan) , Bokrijk (binnenhuisopnamen), Werken, Kortemark en Staden.
Het werd geen gemakkelijke taak om de diverse inspiratiebronnen van Gezelle's kerkhofblommen duidelijk uit te beelden.
Guido Gezelle beschreef gans de begrafenis en meerdere gedichten voor de afscheidsdienst. Zie: https://cf.hum.uva.nl/dsp/ljc/gezelle/kerkhof.html
Het Wekelijks Nieuws
Gezelle's Kerkhofblommen
Koekelare
Koekelare
Vlaamse Televisie
Gezelle Guido, van den Bussche Edward, Peckham J., Verhaevert Roland, Wuyts Herman, Tyvaert, Therssen Marcel, Kerkchove Valeer, Derweduwe, prof. Stalpaert, Vandecapelle Julien, E.H. De Busschere Karel