Als de seizoenarbeiders uit Frankrijk terugkeren

Volledige weergave

Gegevens van deze media

De echte Fransmans wonen in Koekelare, de mensen die jaarlijks tweemaal naar Frankrijk trekken om er het bietenseizoen te doen en tussendoor nog gaan werken in Nederland, zijn zopas teruggekeerd uit Frankrijk. Het jaar is over het algemeen goed geweest, waar het werk hard was wegens de geringe hoeveelheid regen.

In een laag huisje in de Lekestraat woont de 61-jarige Chales Proot. Hij trekt jaarlijks in mei en oktober naar Frankrijk en gaat tussendoor nog naar het Zuiderzeegebied in Nederland, waar hij het vlasseizoen doet. Hij doet dit reeds 20 jaar en zijn beide zonen, Firmin en Adrien helpen hem nu ook. Een verhaal van harde tijden.

Wat verder in de Lekestraat treffen we de 32-jarige Gabriel Pinnebrouck die reeds 6 jaar, samen met haar man, naar Frankrijk trekt en dit steeds bij dezelfde boer. Zij is een tevreden vrouw.

Op het Hoogkwartier woont het gezin Everaert in een drankhuis. Ook de 20-jarige zoon en de 15-jarige dochter zijn seizoenarbeiders.

Achter de kachel in het drankhuis zit de 69-jarige Henri Casteleyn, nu gepensioneerd, maar 50 jaar in Frankrijk gewerkt. Hij is eerder moeilijk aan te spreken, maar vertelt dan toch zijn levensverhaal.

Collectie:
Krantnaam

Het Laatste Nieuws

Dag
12
Maand
12
Jaar
1953
Onderwerp

Terugkeer seizoenarbeiders

Gemeente

Koekelare

Plaats

Koekelare

Organisatie
Personen

Robbeleyn, Proot Charles, Proot Firmin, Proot Adrien, Pinnebrouck Gabriel, Casteleyn Henri, Everaert,

Locatie
-