Sint-Maarten achterna, 1.600 jaar na zijn overlijden

Volledige weergave

Gegevens van deze media

Op 08/11/1997, precies 1.600 jaar na het overlijden van Sint-Maarten op 08/11/397 in Candes in de streek van Tours in Frankrijk, gaat de Gemeentelijke Heemkring 'Coclariensia' op stap om alles in Koekelare te bezoeken wat betrekking heeft op Sint-Maarten.

Sint-Maarten heeft in Koekelare heel wat 'sporen' nagelaten en er werden allerhande gebouwen en plaatsen naar hem vernoemd. Het wordt een geleide wandeling en bij ieder gebouw of monument wordt er een woordje uitleg gegeven. Zo is er het Sint-Martinusinstituut, de Sint-Maartensbeek, het Sint-Maartensplein, de Sint-Maartensmarkt, de Sint-Martinuskerk, de Sint-Maartenspomp, de Sint-Maartenscabine waarrond de Sala Thai werd opgetrokken, de Sint-Maartenstaart....

Maarten van Tours werd in 316 geboren als zoon van Romeinse ouders in het Hongaarse Savaria. In het begin van zijn tienerjaren sloot Maarten zich aan bij het Romeinse leger, waarna hij op 15-jarige leeftijd naar Gallië trok. De legende gaat dat toen hij bij de stadspoorten van de Franse stad Amiens aankwam hij daar een bedelaar aantrof. Maarten had medelijden met de bedelaar en schonk hem de helft van zijn mantel. Deze bedelaar zou echter de belichaming van Jezus zijn en hebben gezegd: ‘Ik was naakt en gij hebt mij gekleed’. Daarnaast zou hij enkele wonderen hebben verricht.

Na deze openbaring bekeerde Maarten zich tot het christendom, waarna hij zich richtte op een religieuze carrière. Maarten leefde een tijd als kluizenaar en werkte als duiveluitdrijver. Hij stichtte in Poitiers het eerste Franse klooster. In 371 werd hij benoemd tot bisschop van Tours. Naar verluid zou hij zich niet waardig genoeg hebben gevonden om zo'n ambt te bekleden en zich bij zijn benoeming verscholen hebben. Desondanks werd hij bisschop en zette zich in die functie in voor de verdere verspreiding van het christendom in Europa. Daarbij zou hij meer dan eens heilige plaatsen van lokale niet christelijke stammen hebben vernield, maar zou hij zich ook vaak verzoenend opstellen. Op 8 november 397 stierf Maarten, ongeveer tachtig jaar oud, in Candes, waarna hij op 11 november zou zijn begraven. De datum van Sint Maartens naamdag is daarmee een wat vreemde datum, meestal wordt als naamdag namelijk de sterfdatum of de datum van een heiligverklaring aangehouden. Na zijn dood werd Maarten op steeds grotere schaal vereerd en groeide uit tot een zeer populaire heilige.

https://www.souvenhiers.be/Media/Detail/8459 https://www.souvenhiers.be/Media/Detail/8071 https://www.souvenhiers.be/Media/Detail/1993 https://www.souvenhiers.be/Media/Detail/14979 https://www.souvenhiers.be/Media/Detail/18513

Collectie:
Krantnaam

De Weekbode 24/10 - Het Volk 08/11

Dag
24
Maand
10
Jaar
1997
Onderwerp

Sint-Maarten achterna

Gemeente

Koekelare

Plaats

Koekelare

Organisatie

Gemeentelijke heemkundige kring 'Coclariensia'

Personen

Jonckheeree Hilda, Desmedt Wilfried, Fiems Raf, Hindryckx Luc, Dereeper Triphon, Dewulf Rik

Locatie
-