Communautair België

Volledige weergave

Gegevens van deze media

Voor Vlaanderen feest, ter gelegenheid van 11 juli, kan je gaan luisteren naar de toepsraak op 08 juli 2008 in CC De Brouwerij Het communautair België: De problemen, hoe verder? door Carl Devos politicoloog & professor aan de RU Gent.

De feestdag van de Vlaamse Gemeenschap of ook de 'Vlaamse feestdag' genaamd is de officiële feestdag van Vlaanderen en een onofficiële feestdag in Frans-Vlaanderen op 11 juli. Op de Vlaamse feestdag en de dagen er rond organiseren verschillende steden en gemeenten verschillende 11 juli-vieringen, volksfeesten en optredens. De lokale besturen en inwoners hangen de Vlaamse vlag uit. Ook op 11 juli reikt de Vlaamse regering de eretekens van de Vlaamse Gemeenschap uit voor verdienstelijke Vlamingen.

Tijdens het laatste weekend van juni wordt het startschot gegeven van een elfdaags feest ter gelegenheid van de Vlaamse Feestdag op 11 juli. Na het openingsweekend loopt de feestweek verder van 1 tot 11 juli. De slogan van deze elfdaagse campagne is Vlaanderen Feest!

De Vlaamse feestdag herdenkt de Guldensporenslag op 11 juli 1302 waarbij milities van de Vlaamse steden en gemeenten een leger van Franse ridders te paard versloegen, aan de Groeningekouter bij Kortrijk. De Vlaamse milities bestonden voornamelijk uit een burgerleger van ambachtslieden en boeren. Deze veldslag is de geschiedenis ingegaan als de Guldensporenslag,[3] naar de vele gulden sporen die na de slag teruggevonden werden op de Groeningekouter te Kortrijk.

Tijdens de Vlaamse feestdag staat de Vlaamse symboliek centraal. De Vlaamse leeuw als symbool gaat terug tot de graven van Vlaanderen in de 12de eeuw. De Vlaamse Leeuw als lied ontstond in dezelfde romantische tijdgeest als Hendrik Consciences roman ‘De Leeuw van Vlaanderen’.[4] In 1973 werden voor het eerst door de Nederlandse Cultuurgemeenschap (voorloper van de Vlaamse overheid), de officiële symbolen van Vlaanderen erkend. De officiële Vlaamse symboliek zijn sinds 1990: de Vlaamse vlag, het wapenschild van Vlaanderen, het volkslied en feestdag van de Vlaamse Gemeenschap

Collectie:
Bewaarplaats

Affiches Hadock, map 1

Eigenaar

Hadock

Formaat

42x30

Kleur

Kleur

Staat

goed

Reproductie
Bijschrift
Auteur
Uitgever

11-julicomité

Drukker
LandRegio
Gemeente

Koekelare

DeelGemeente

Koekelare

Gehucht
Personalia
Straten

Sint-Maartensplein

Periode

2000-2020

Datering
2008
Informatiebron
Getuige
Inventarisnummer

AFF 180

Locatie
-