Het idee van een vredesloop is overgewaaid uit Zweden waar zo'n initiatief al 15 jaar veel bijval kent. Tien sportorganisaties uit evenveel landen tekenden de Internationale Verklaring voor de vrede, vriendschap en solidariteit. Koekelare krijgt de Belgische eer omdat de gemeente vlakbij de Westhoek ligt, één van de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog, en omdat de gemeente het Käthe Kollwitzmuseum bezit. Deze Duitse kunstenares is het symbool van de vredesloop.
Op 23/10/1999 om 14.00u start op het Sint-Maartensplein de derde vredesloop van België en de initiatiefnemer is het 'Käthe Kollwitz Collectief'. Onder het motto "sportief protest tegen oorlog en armoede" verschijnen er enkele honderden sportievelingen uit heel België en daarbuiten aan de start. Dit jaar lopen jongeren mee uit Cuba en de Filipijnen die in ons land zijn naar aanleiding van de 11.11.11-actie.
De vredesloop is vooral een sportief, volks en familiaal gebeuren met keuze uit 6 loopafstanden. Die variëren volgens de leeftijd van de deelnemers van 500 m tot 12 km.
Het Nieuwsblad 21/10 - Het Laatste Nieuws 22/10 - De Weekbode 22/10-29/10 - Het Volk 23/10
Derde Vredesloop
Koekelare
Koekelare
Käthe Kollwitz Collectief
Paepe André, Deleu Gino, Cuypers Bart, Carpentier Erwin, Vannieuwkerke Ria, Decroos Paul, Hassaers Jan