De Civiele Bescherming is een federaal hulpverleningskorps met zo'n 600 beroepsmensen, aangevuld met 2.500 vrijwillige hulpkrachten. Ze zijn gespecialiseerd in hulp bij rampen, in chemische bedrijven, natuurrampen en andere grote interventies.
Minister Johan Vande Lanotte wil de Civiele Bescherming decentraliseren en tot een herschikking van de manschappen komen. West-Vlaanderen krijgt nu ook een permanente beroepseenheid en daarvoor is de keuze gevallen op Jabbeke. West-Vlaanderen krijgt ook nog drie 'vooruitgeschoven eenheden' die bemand worden met vrijwilligers. Van de 2.500 Belgische vrijwilligers telt West-Vlaanderen er ongeveer 200. In Koekelare zijn er 102 vrijwilligers actief. Minister Johan Vande Lanotte besliste om Koekelare te laten fungeren als vooruitgeschoven eenheid naast Harelbeke en Menen. De ligging van Koekelare, nabij de Westhoek en het overstromingsgebied van de Ijzer, zal zeker meegespeeld hebben om van Koekelare een vooruitgeschoven vrijwilligerspost te maken.
Om te mogen fungeren als vooruitgeschoven vrijwilligerseenheid moet de gemeente enkele verplichtingen op zich nemen waaronder gratis onderdak voor de eenheid, bergruimte voor het materiaal en het wagenpark en ook een vergaderlokaal.
Een ontwerper werd in Koekelare aangesteld om een nieuwe loods te tekenen naast de huidige hangaar van de Civiele Bescherming in de Oostmeetstraat 36.
De Weekbode 02/02 - Het Laatste Nieuws 02/02-20/02 - Het Nieuwsblad 15/02-20/02 - Het Volk 22/02 - Bazuin 28/02
Koekelare wordt vooruitgeschoven post Civiele Bescherming
Koekelare
Koekelare
Civiele Bescherming
Lansens Patrick, Devreker Dirck, Vande Pitte Ronny, Willem Patrick, Vandecandelaere Frans, Deblauwe Eddy, Vandewoestijne Leo, Driessens Annie, Huyghe Jean, Rondelez Robert, Depoorter Jerome, Vande Lanotte Johan