Op zondag 3 juli 1955 werd onder massale (ook buitengemeentelijke) belangstelling de gemeente Koekelare aan het heilig Hart toegewijd. De Markt was hertoverd in een driebeukige bloemenkathedraal.
Op het einde van dezelfde maand volgde de installatie van brouwer Etienne Lootens tot burgemeester, opnieuw met een enorme opkomst. Beide manifestaties waren de laatste hoogtepunten van een openbaar, katholiek getuigenis. Nadien deemsterde de kerkelijke invloed op het politieke en maatschappelijke leven snel weg.
De toewijding aan het heilig Hart liet zijn sporen na: in het gemeentehuis zit de gedenksteen aan die ceremonie gemetseld en in het koor van de Sint-Martinuskerk prijken de drie tweeledige glasramen die de gemeente schonk. Dergelijke toewijding kwam (vooral in West-Vlaanderen) vaak voor. Die traditie begon na de Eerste Wereldoorlog en kreeg na de Tweede nog een vervolg. Tot in de jaren 1950 schaarde bijna de hele bevolking zich achter dergelijke gebeurtenis. Ook de liberale oppositie keurde unaniem de betaling van de glasramen goed.
Straatcomités gevormd eind 1954 traden in januari 1955 in actie. Op een maand tijd haalden ze 54.419,70 frank (of 1.349 euro) aan giften van de inwoners bijeen. Onder de algemene leiding van oud-schoolhoofd Jozef Bulcke vervaardigden ze een miljoen papieren rozen. Die dienden om 30 kilometer guirlandes op te hangen aan de 300 masten in de hoofdstraten van het centrum en de Mokker. Elke straat had zijn specifieke kleuren. Tussen de masten van 7 meter hoog werden nog 2.500 sparren ingepast.
Toen Koekelare betreden, was wandelen in fris geurende dreven, opgeluisterd met duizenden bloemen en honderden vlaggen.
Aan de invalswegen torenden zes erepoorten van acht meter hoog. Het sluitstuk vormde de driebeukige bloemenkathedraal op de markt.
Door de massale publiciteit zakten een 2.000 heilig-hartenbonders uit heel Vlaanderen naar Koekelare af. Met 50 afdelingsvlaggen stapten ze in de stoet op. Onder een stralende zon begon het feest om 7 uur met een mis in de Mokkerkerk, opgedragen door toenmalig bisschop Emiel-Jozef De Smedt. Daarop volgde een overrompeling van Koekelare...
Hadoc
12,5 cm x 9 cm
zwart-wit
**** goed
Crevits Maurits, Koekelare
Koekelare
Koekelare
Sint-Maartensplein
1945-1959
VDE00021