In Koekelare wil de Wijnmakersgilde de oude ambacht van het zelf wijn maken van onder het stof halen. In onze regio maakte men hoofdzakelijk fruitwijn van appelen, peren, rabarber en stekelbessen. Het is een ambacht die 50 jaar geleden nog intens leefde maar nu bijna totaal verdwenen is door de opkomst van goedkope Duitse, Italiaanse en Spaanse wijnen.
Dit ambachtelijk bezig zijn is nu definitief tot het museum veroordeeld en daarom wil Koekelare nu starten met een wijnmuseum langs de Ringlaan. Het museum krijgt de naam "Amfora" omdat deze naam ons herinnert aan een oude Griekse vaas in aardewerk waarin ze de wijn bewaarden. Heel wat stokoude voorwerpen zijn er te vinden: oude wijntonnen, een wijnpers uit de Champagne, een gietijzeren kurkapparaat, een oude wijnfilter..... en zal regelmatig aangevuld worden met nieuwe aanwinsten. Er is ook een wijnkelder waar de fruitwijn gemaakt wordt en het is de bedoeling dat er rondleidingen gebeuren voor groepen. Een speciale kelder werd ingericht als degustatieplaats.
Het Nieuwsblad
Wijnmakersgilde bouwt museum in Koekelare
Koekelare
Koekelare - Ringlaan
Wijnmakersgilde Koekelare
Dekeyser Lucien